Märkligt panelsamtal om påven med intressant innehåll

Det här panelsamtalet är en smula märkligt. Deltagarna är förvisso ytterst välformulerade. Långa stycken av vad de säger låter som en del av ett anförande de hållit någon gång, vilket i och för sig är ett positivt omdöme. Herrarna vet vad de vill säga och säger det väl, men det blir liksom en rad små anföranden snarare än samtal. De ger liksom inte mycket cred åt varandra när de bygger vidare på varandras tankegångar – i den mån de gör sånt, för hela diskussionen är mer av frågor från moderatorn och svar från enskidla medlemmar av panelen än egentligt samtal.

Garry Wills, han i mitten, har fått Pulitzer-priset för en av sina böcker. Mycket respekterad journalist, författare och historiker, pensionerad professor (iaf på amerikanska, som sagt är det svårt att riktigt veta hur en amerikansk ”professor” översätts till svenska). En välkänd figur, som i det kyrkliga bland annat har sex böcker om Augustinus under bältet. 2008 kallade John Allen honom för ”kanske den mest framstående katolske intellektuelle i USA under de senaste 50 åren”.
http://ncronline.org/news/people/poped-out-wills-seeks-broader-horizons

Wills är en mycket originell katolik. Det mest kontroversiella han skrivit är förmodligen ”Why Priests?” från 2013, där han förklarar varför kristendomen absolut inte behöver prästämbetet. Frikyrkliga lyfter inte ett ögonblick på ögonbrynen – det har de sagt länge – men att en katolik har denna åsikt är något mindre kosher. I detta inslag i The Colbert Report
http://thecolbertreport.cc.com/videos/he6l0j/garry-wills
– som jag har sett en gång men tyvärr inte lyckas se igen, Colbert Report på nätet har visst slagit igen portarna för oss svenskar? – säger han bland annat att präster inte kan förvandla bröd och vin till kött och blod, och kallar nattvarden för fusk. Trots detta är Wills en varmt troende katolik som ber rosenkransen samt går i mässan varje söndag. Åsikten att han hellre kunde vara protestant möter han uppenbarligen ofta, eftersom han skrivit en bok till svar: ”Why I am a Catholic”.

Den unge Garry Wills var en konservativ katolik, som skrev en kritisk bok om hur det Andra vatikankonciliet implementerades och myntade uttrycket Mater si, magistra no (Wikipedia) som en protest mot socialencyklikan ”Mater et magistra”. (Konservativa amerikanska katoliker brukar tydligen ha svårt för den katolska socialläran.) Sedan dess har han blivit alltmer liberal, till den gräns – eller rättare sagt över den – att det är gott om människor som kallar honom för både heretiker och dissident. En intressant figur, Garry Wills.

Matt Malone, till höger, är chefredaktör för de amerikanska jesuiternas veckomagasin America. Till skillnad från Wills vars expertis nog är större på andra områden än just påve Franciskus har Malone insidesinfo samt har kunnat stöta och blöta påvens person, åsikter och drivkrafter med sin redaktion. Hans analyser av påven tillför mig nya perspektiv, jämfört med vad jag läst och hört hittills. Mm, pojken Malone har riktigt intressanta saker att säga.

Diskussionens tredje man, Michael Gerson, sitter direkt till höger om den kvinnliga moderatorn. Gerson är en evangelikal som var George W. Bushs talskrivare, och numera författar kolumner i Washington Post samt är ständig mediakommentator kring både religiösa och andra frågor. I samtalet representerar han den amerikanska icke-katolska kristenhetens reaktioner på Franciskus, och har i anmärkningsvärt hög grad liknande analyser av påven och utvecklingen som Malone. (Och trots detta uppstår väldigt liten grad av egentlig dialog mellan männen. Mycket märkligt.) Det har ofta beskrivits hur Katolska kyrkan under Johannes Paulus II och Benedikt XVI förberedde sig på att bli en krympande grupp trogna som bevarar sanningen i en alltmer misstrogen omvärld. Av denna paneldiskussion drar man slutsatsen att USA:s evangelikaler, ungefär motsvarande vår frikyrkoflora, gått igenom en liknande process – och liksom Katolska kyrkan kanske börjar vara färdiga att lämna sitt befästa fort för att våga sig ut i världen?

Det hade kunnat bli ett mycket bra samtal mellan jesuiten och evangelikalen. Tyvärr blir det ständigt upphackat av Wills inpass om helt andra saker. Ibland är det han själv som bryter in men ofta är det faktiskt moderatorn som slänger åt honom en krok för tidigt, innan de andra två är färdiga med det föregående ämnet. Eftersom Wills vill prata om andra saker än de övriga blir det ett icke-samtal. Kanske det också spelar in att katoliker gärna håller lite distans till Wills. Liberala katoliker är väl en sak, men Wills är långt över gränsen. Apropå Wills framträdande hos Colbert skrev Malone detta mycket kritiska stycke
http://americamagazine.org/content/all-things/questioning-garry-wills
där han ansåg att Wills genom sina ord om sakramentet förolämpat alla katoliker… här är de artiga och visar ingen animositet, men heller inga direkt positiva känslor gentemot varandra.

Där Malone och Gerson diskuterar Katolska kyrkan av idag gentemot samhällsutvecklingen är Wills perspektiv historiskt – inte helt förvånande, han är ju historiker. Han kommer mer till sin rätt på egen hand, i detta samtal i en bokhandel

apropå ett boksläpp – ”The Future of the Catholic Church with Pope Francis”, en bok som trots titeln knappt alls handlar om Franciskus utan om Katolska kyrkans kapacitet för förändring, sett genom historikerns förstoringsglas.

Sen tycker jag väl att hans insikter om påven ibland är lite enkla, och i vissa fall föråldrade. Hans publik är de som inte redan läst allt om Katolska kyrkan och Franciskus. Kommentarsfältet på America Magazine antyder att de andra två kanske är väl sofistikerade för rätt stora delar av publiken, medan Wills är mer rätt nivå. Själv fick jag ut en del av hans boksamtal i ”Politics and Prose” strax här ovan. Efter det behövde jag liksom inte höra Wills upprepa samma saker igen, och dessutom i en form där han får mindre svängrum. Min behållning av panelsamtalet var framför allt Matt Malone, och i viss mån evangelikalen Gerson. Dem lär jag återkomma till. Wills hamnar på min ”låter som ett jätteintressant författarskap men inte just nu”-lista, som växer i så oerhört mycket snabbare takt än jag betar av den.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s