Onda människor kan inte vara kristna

Kommunistiska stater som dödar och förföljer en massa människor är inte sant kommunistiska.
Muslimer som krigar i Guds namn är inte muslimer.
Och kristna som är antisemiter eller främlingsfientliga är inte kristna. Det sista enligt biskopen i Skara, Åke Bonnier.
http://blogg.svenskakyrkan.se/akebonnier/2015/07/11/1679/

Därmed lyckas Bonnier förklara att en ohygglig massa människor som genom världshistorien ansett sig för kristna faktiskt inte är det. Minst en SSPX-biskop är inte kristen. Samma sak gäller rätt många andra människor i den organisationen. Det kristna Rom, med kristendomen som statsreligion, som förföljde judar ska vi bara inte tala om. Hur många påvar och patriarker har inte varit kristna? Är biskop Bonnier beredd att stå för denna åsikt i ekumeniska sammanhang?

Den här definitionen av ”kristen” blir väldigt, väldigt svår. Jag ser den som en mental försvarsmekanism och en väldigt tråkig sådan.

Säg hellre att så som jag ser det är dessa åsikter och tankar inte förenliga med det kristna budskapet. Tala hellre om hur en kristen bör leva, tänka, agera. Att förklara vissa personer som avskurna, avlägsnade ur Kristi kropp – för det måste väl vara så biskopen menar? – är ett sätt att isolera sig ifrån, stänga dörren och slippa tänka på dem ty de räknas inte.

Det är inte konstruktivt.

Jag undrar stillsamt hur god man måste vara för att i biskop Bonniers ögon få räkna sig som kristen. Jag trodde Luther gjorde upp med gärningsläran, men jag har väl i vanlig ordning missförstått nånting…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.