”Det nya svarta” – verkligen?

Thomas Engströms artikel i tidskriften Fokus om konvertiter till Katolska kyrkan och vad som lockar nutidsmänniskor dit är mycket vag vad gäller trenden på konverteringar. Det förstår jag att han är, för siffrorna stödjer inte hans tes. Det rör sig om ganska få människor, och trenden är inte ökande.
http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/24/Stockholms%20katolska%20stift_%20Statisktik%202001-2013.pdf *
Omvandlar vi siffrorna till diagram får vi

Konversioner och vuxendop i Katolska kyrkan i Sverige, 2001-2013

Konversioner och vuxendop i Katolska kyrkan i Sverige, 2001-2013

Det går förstås att göra snyggare Excel-diagram men jag ids inte, ni får nöja er med det här.

Det blå strecket är konverteringar, eller ”konversioner” som katolikerna av något skäl föredrar att säga. (Jag vet inte varför jag tycker att ”konvertering” låter bättre, säkert bara för att jag är mer van vid den formen.) Som konvertering räknas den som har ett giltigt dop – kriteriet är att det ska vara utfört i vatten samt i Faderns, sonens och den helige andes namn. Eftersom Svenska kyrkan är landets i särklass största kyrkosamfund sker de flesta konverteringar till Katolska kyrkan säkerligen från Svenska kyrkan. Enskilda personer konverterar förstås från ortodoxa kyrkor, Livets Ord, baptistförsamlingar etc. Sekulariserade svenskar som är döpta men sedan inte satt sin fot i en svensk kyrka räknas ändå som konvertiter, om de bestämmer sig för att joina RKK.

De konverterade finns således inte med i siffrorna över vuxendop, det röda strecket. De vuxendöpta är förmodligen ett väldigt heterogen skara, alltifrån enstaka människor som ursprungligen var muslimer till allmänt sekulära människor och människor med katolska föräldrar som av något skäl inte blivit döpta, och som bestämmer sig för att göra slag i saken.

Så som de här siffrorna ser ut går inte att dra någon slutsats om trend alls.

Det där med ”trend” med konverteringar till Romersk-katolska kyrkan kan vi alltså betrakta som avfärdat. Däremot är det nog ställt utom varje tvivel att kristna svenskar idag är mycket mer intresserade av den katolska kyrkan än de var för bara tjugo år sedan. Kristna tidningar som t.ex. Dagen har nyheter om den katolska kyrkan, t.ex. Huvuddelen av det intresset torde dock inte vara ett intresse fokuserat på konvertering, utan just allmänkristet och sådär allmänt ekumeniskt. Det finns ett intresse i delar av frikyrkan att närma sig de historiska kyrkorna, alltså de ortodoxa och den katolska, vad gäller liturgi och tankesätt. Andra stretar emot. Men några stora mängder konverteringar rör det sig alltså inte om.

Lustig liten topp där för 2010. Undras varför det blir så, att både konverteringar och vuxendop peakar samma år.

*

* Filen synes ha försvunnit från katolska stiftets websajt. Här en äldre version, med något förre årgångar redovisade https://web.archive.org/web/20131009035750/http://www.katolskakyrkan.se/1/1.0.1.0/24/Stockholms%20katolska%20stift%20Statisktik%202003-2012.pdf

Annonser

One thought on “”Det nya svarta” – verkligen?

  1. Ping: Den ”katolska konverteringsvågen” är en tidningsanka | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s