Aperecida-dokumentet – en nyckel till Franciskus

Den som verkligen vill förstå påve Franciskus ska förmodligen tugga i sig detta:
http://www.bokus.com/bok/9781492284963/the-aparecida-document/
Slutrapporten från alla olika latinamerikanska biskopskonferensers gemensamma konferens i brasilianska Apareceida, 2007. Handen vid pennan: Jorge Mario Bergoglio. Men, som den peruanske jesuiten Ernesto Cavassa påpekade i amerikanska jesuittidningen America, efter att Bergoglio tillträtt som påve: Det handlar verkligen inte bara och kanske inte ens primärt om att Bergoglio varit en mycket viktig röst i den sydamerikanska biskopskonferensen utan också som att det som han för fram, som vi förknippar med påve Franciskus, på många sätt är typiskt för den sydamerikanska Katolska kyrkan.

I en intervju från 2007 på 30 Days pratar dåvarande kardinal Bergoglio om ett tal han skulle ha hållit i Rom, om han inte hade blivit sjuk. Talet skulle ha handlat om konferensen i Aparecida.

man måste se till vad som för mig vad de tre huvudpunkterna, Aparecidas tre ”pelare”. Den första var just det: att arbeta nerifrån och upp. Kanske det är första gången som någon av våra generalkonferenser inte haft en förberedd, färdig text som utgångpunkt, utan tagit avstamp i öppen dialog…
(…)
Vår ståndpunkt var att vi skulle ta emot allt som kom nerifrån, från Guds folk, och av det skapa inte i första rummet syntes utan snarare harmoni.

Om kyrkfolket.

Prästerna klerikaliserar lekfolket, och lekfolket tigger om att bli klerikaliserade. Det är verkligen en inbjudan till synd. Tänk på att dopet i sig själv kan vara nog. Jag tänker på de kristna grupper i Japan som var utan präster i över tvåhundra år. När missionärerna återkom fann man dem, allihop döpta, alla giltigt gifta i kyrkans ögon, alla deras döda hade fått en katolsk begravning. Tron förblivit intakt genom nådens gåva, som glatt lekfolkets liv, de som blivit döpta men inte mer, och som levde ut sin apostoliska mission enbart i kraft av sitt dop. Man ska inte vara rädd för att bero enbart på Hans ömhet.

Han talar även om mission, och om att kyrkan måste sträcka sig utanför sig själv. Som vanligt, alltså. Och så talar han varmt om rapportens sidor om folkfromhet, något som ligger Franciskus varmt om hjärtat. (Här förväntar jag mig att de evangelikaler som ev. läser min blogg kommer att vrida lite lätt på sig i sina stolar.)

Första året av Franciskus pontifikat lade pressen ner fantastiskt mycket möda på att analysera alla tecken som den nye påven sände ut. Det var ju gott och väl, men de kunde ha ägnat lite mer tid åt att läsa vad Bergoglio själv skrivit… och så kunde de ha tuggat på CELAM:s (Consejo Episcopal Latinoamericanos) slutrapport från Aparecida. Själv nöjer jag mig nog – som oftast – med sammandrag, intervjuer och andras analyser, men den som verkligen vill reda ut hur Franciskus’ program ser ut bör förmodligen läsa den här rapporten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s