Det där med orsak och verkan. Vat II och sekulariseringen

Man behöver inte surfa omkring särskilt länge på nätplatser där katoliker pratar för att hitta påståendet att de flesta eller alla av Katolska kyrkans problem beror på Andra vatikankonciliet. Att helt ta avstånd från Vat II är inte katolskt kosher (det är skälet till att SSPX inte tagits in i Kyrkans modersfamn utan ännu hålls på avstånd som schismatiker) men de som helt enkelt menar att konciliet och genomförandet av dess beslut gick för långt är säkerligen fler än så. Jag minns t.ex. någon artikel i en relativt konservativ katolsk tidning där skribenten som var universitetslärare menade att kurvan över det vikande antalet studenter på katolska prästseminarier talar för sig själv. Alla som ser den undrar över orsakerna till den drastiska sjunkningen, och eftersom denna kom strax efter Vat II… detta måste vara Katolska kyrkans missgrepp. Att ordenslivet idag befolkas av grånande huvuden och en smal smal rännil unga nytillskott måste vara Andra vatikankonciliets fel. Eller?

Innan man hittar någon som bemöter denna åsikt får man leta väsentligt mycket längre. Här en podradiosändning på temat, med vidhängande artikel i form av sammanfattning på Catholic Herald: ”It’s not Vatican II’s fault”

Att 1960-talet är det årtionde då kristendomen i västländerna tappade fart på allvar är tydligen allmän kunskap. Karen Armstrong inleder sista kapitlet i boken ”För Guds skull”

På 1960-talet upplevde Europa en dramatisk trosförlust. Efter en stegring i religionsutövandet under de kärva åren närmast efter andra världskriget, slutade till exempel britterna i aldrig tidigare känd omfattning att gå i kyrkan, och nedgången har fortsatt.

Nedgången gäller alla kristna samfund. Visst finns det mindre skillnader mellan samfunden men helhetsbilden är klar. Det är bara när man betraktar Katolska kyrkan enskilt som man kan få för sig att något som orsakas av samhällsutvecklingen beror på Katolska kyrkans egna ageranden. Andra vatikankonciliet kan inte ha orsakat sjunkande kyrkgående hos anglikaner, svenskkyrkliga eller baptister.

Stephen Bullivant, han i podradiosändningen, säger att mängden protestanter i Europa ökade drastiskt efter Tridentinska konciliet i mitten på 1500-talet, men ingen skyller detta på kyrkomötet. Där ser alla att konciliet drogs ihop för att försöka lösa det stora problemet med de protestantiska utbrytningarna. På samma sätt drogs Andra vatikankonciliet ihop för att försöka lösa det problem som sociologer och teologer redan skrivit om i minst tio år – exv. den katolske teologen Karl Rahner skrev om växande sekularisering inom kyrkan redan på 1950-talet, och beskrev de kristna som levande i en diaspora mitt inne i den kultur som klassiskt varit kristen.

Sen om konciliet och de åtgärder som följde hjälpte eller ej – det är en helt annan fråga. I största allmänhet har RKK minskat långsammare i medlemstal och medelsaktivitet än de flesta protestantiska samfund. Är detta tack vare Andra vatikankonciliet eller trots det? Var och en må göra sin bedömning. Bullivant avstår från spekulationer.

Stephen Bullivant är konvertit, om jag förstår podsändningen rätt, upptagen i RKK för sju år sedan. Jag förstår mycket väl att den som tagit sig in i RKK i modern tid känner att detta ofta upprepade yttrandet behöver bemötas. De som var med way back then ser det förmodligen som trams som inte ens förtjänar kommentar, men för den som läser om RKK på nätet idag behövs det.

Den där formuleringen med Tridentinska konciliet var bra. Den ska jag minnas.

)()()()(

Katolska kulturtidskrifeten Signum törs visst inte göra riktiga aprilskämt. De tar i så de spricker, så alla verkligen ska förstå att det inte är på allvar. De underlåter att i klartext skriva ut ”April april”, men det är väl också det enda. Själv känner jag att jag inte riktigt kan lägga ut en helt normalseriös text detta datum utan någon typ av förtydligande brasklapp. Faktiskt vore det otroligt roligt om någon skrev en text på samma tema som min, och försökte få den publicerad som aprilskämt i någon trad-katolik-blaska… försök med det nästa år, hörni! Det kanske faktiskt skulle lyckas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s