Så här på Internationella kvinnodagen är påven det bästa exemplet på kvinnligt genius

Kvinnligt genius, heter det tydligen i Katolska kyrkan. Exakt hur det ska uttolkas är väl en smula oklart men jag tolkar det som ”kvinnors särskilda egenskaper”, det som är så fantastiskt bra med kvinnor.

Ulla Gudmundson i paneldiskussion i Vatikanen på Internationella kvinnodagen.

Ulla Gudmundson i paneldiskussion i Vatikanen på Internationella kvinnodagen.

I ett panelsamtal i Vatikanen, så här på Internationella kvinnodagen, drog Ulla Gudmundson ner den största applåden. Hon orsakade en och annan rynkad manlig panna i publiken när hon tyckte att Katolska kyrkan borde tala mindre om skillnaderna mellan könen och mer om vad man har gemensamt – hon är ju inte katolik, Gudmundson, så hon förstår nog inte det där fantastiska med könens ontologiska egenheter gubevars. Att kvinnor ska ha tillgång till de egenskaper som klassiskt anses som manliga drar nog ner en gäspning, på sin höjd, i katolska sammanhang – machismo i kjol, inte gångbart. Men när hon sade att män även bör få tillgång till det klassiskt kvinnliga drog hon ner diskussionens i särklass kraftigaste spontana applåd. Även män bör kunna få vara ömma, tålmodiga, känsliga och så vidare. Att tro att män inte har kapacitet för detta är förminskande och förolämpande sade Gudmundson, och fortsatte:

Jag anser att påve Franciskus är ett strålande exempel på kvinnligt genius: tålmodig, öm och betonar barmhärtighet och kärlek.

Fantastisk tanke. Fantastiskt sagt.

Sen hur mycket RKK lär sig av det är en annan sak. Jag hoppas att någon säger till påven att han är kvinnligt genius förkroppsligad. Undras vad han i så fall svarar… tyvärr tror jag att detta tänkande ligger så långt ifrån hans verklighet att han inte riktigt förstår. Förvisso finns andra under honom som är lite yngre. Som kanske fattar, om de vill. (Det var just det.) Evenemanget förefaller inte särskilt stort, och säkert händer annat i Vatikanen som prelaterna hellre fördjupar sig i. Kardinaler och prelater sitter på ett håll och diskuterar om kvinnor, kvinnorna sitter på ett annat och pratar om sig själva och kyrkan… blir det månne ett möte någonstans mellan dessa två verkligheter, någon gång i framtiden?

I samtalet deltar också den engelska teologen Tina Beattie, en tyska som är journalist i Vatikanen och en indiska som varit med och tagit fram jämställdhetsdokument för Katolska kyrkan i Indien. Beattie puffar för att jämställdhet mellan könen i själva verket är en riktigt gammal kristen tanke, klart Jesus-baserad, som dock fort trillade bort och som RKK borde återuppväcka.

Videon ligger uppe på http://www.voicesoffaith.org/ .
Den låg där, medan det hela livestreamades. Under tiden eventet pågick kunde man även gå bakåt i det hela på filmen, även fast det buggade lite här och var… nu har man plockat ner? så dumt. Förhoppningsvis dyker materialet upp någonstans senare.

*

Tillägg från 9/3 och senare: Länkar

Annonser

One thought on “Så här på Internationella kvinnodagen är påven det bästa exemplet på kvinnligt genius

  1. Ping: Ulla Gudmundson om Franciskus vs. kurian | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.