Schottenius överdriver om påven

eller rättare sagt, det är väl den där artikeln i Le Nouvel Observateur som hon sammanfattar som gör det. Eller både och.

http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/maria-schottenius-paven-vill-skriva-om-historien-och-han-har-mycket-brattom/

”Påven vill skriva om historien – och han har mycket bråttom.” Det låter, det. Tyvärr (eller lyckligtvis) torde det mesta vara dramaturgiska överdrifter. Jag vet inte på vilka vägar som historikern Kenneth Nyberg skaffat sig sin uppenbarligen rätt ingående kunskap om Katolska kyrkan och gissar att det är privatpersonen som skriver här och inte historikern, men det spelar mindre roll. Mer insatt än Schottenius är han i alla fulla fall.

http://kennethnyberg.org/2015/01/26/franciskus-vag/

Nyberg skriver om de olika grupper som utgör kardinalskollegiet, att de inte är någon homogen grupp utan att den självklart består av olika viljor. Han påpekar (som så många andra) att Franciskus valdes just för att röja i Vatikanbanken och omorganisera kurian. Liksom alla andra katoliker påpekar han att Franciskus inte alls ändrar på kyrkans grundläggande lära exempelvis i sexualfrågor, vilket är något som pressen ständigt missförstår – eh, jo. Just att han skriver detta får mig att tro att han själv är katolik, att det är därför han är så insatt i Katolska kyrkan. Inte för att det spelar någon roll… katoliker har oftast ett behov av att påpeka att även om Franciskus må vara radikal på somliga sätt är han ingen allmän reformivrare eller liberal. Det är säkert sant.

Medierna utmålade Benedikt som en ärkekonservativ Guds rottweiler, och Franciskus skildras som den gode snälle reformatorn… och nu snart ett offer för komplott, om man ska tro Le Nouvel Observateur och Maria Schottenius. Antydningen i Schottenius’ text om att Johannes XXIII inte skulle ha dött en naturlig död missade jag faktiskt, och fick gå tillbaka efter Nybergs påpekande för att läsa om. Oj! Den hade jag inte hört förr.

Schottenius text (och den text som hon baserar sin på) antyder smaskiga intriger á la Da Vinci-koden.

Som bekant ska man inte tro allt man läser i tidningarna.

Annonser

One thought on “Schottenius överdriver om påven

  1. Ping: Ulla Gudmundson om Franciskus vs. kurian | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.