Att omdefiniera Jesu budskap för en ny publik

Reza Aslan, författaren till ”Upprorsmakaren” pratar om hur kristendomen anpassades för att kunna fungera i romarriket efter templets förstörelse, när den judiska tron inte tilläts utövas. Nu kliver kristendomen definitivt fram som en egen rörelse istället för som en udda judisk sekt. För att fungera i den nya tiden måste Jesus bli mindre judisk, hans upproriskhet måste tonas ner, och skulden för hans död kan inte läggas på romarna. Alltså skyller man på judarna istället.

I slutet av intervjun säger Aslan att Muhammed och Jesus – alltså den historiske Muhammed och den historiska Jesus – hade mycket gemensamt. Ingen av dem försökte starta en ny religion, bara reformera religioner som redan fanns. Profeter, menar Aslan, är ofta sociala, ekonomiska, politiska och religiösa reformivrare. Han trycker på både Muhammeds och Jesus fokus på social orättvisa, och de fattigas och marginaliserades rättigheter.

´

Om de fanns här idag skulle båda bli lika förvirrade över de religioner som hävdar sig vara baserade på deras undervisning.

Annonser

One thought on “Att omdefiniera Jesu budskap för en ny publik

  1. Ping: Våld och gudomlig intervention | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s