Judendomens polyteistiska rötter

Detta är svårsmält, om man tänker på kristendomens aspekter av det gamla förbundet och det nya: judendomens rötter är polyteistiska. Judendomen blev inte monoteistisk förrän omkring år 600 f.Kr. – lite beroende på hur man räknar, i och för sig. I dokumentärfilmen nedan, baserad på Karen Armstrongs bok ”Historien om Gud”, ges en nyanserad framställning där övergången från polyteism till monoteism sker gradvis. Filmen berättar historien med utgångspunkt från det religiösa mysteriet, de frågor som religionen söker svar på. Vill du se den 1,5 timmar långa filmen, låt dig inte avskräckas av den grälla och mycket amerikanska inledningen! Den är faktiskt riktigt bra. Jag tänker mig att den ursprungligen kan ha varit tre halvtimmesavsnitt, eller så.

Det finns kortare sammanfattningar också. Nedan återberättar Evid3nc3 de aspekter av samma bok som intresserar honom, Moseböckernas utveckling och författare samt den kristne gudens polyteistiska rötter, på 15 minuter.

Evid3nc3 heter egentligen Chris och växte upp i en tämligen bokstavstroende pingstkyrka, tappade sin kristna tro och blev till slut ateist. Filmen är givetvis färgad av den delvis extremt krisartade ”avfrälsningsberättelse” som den är en del av. Lösklippt ur sitt sammanhang kanske hans tonfall känns lite märkliga, men själva beskrivningen av hur GT kom till är pedagogiskt genomförd och ruggigt intressant. Skildringen av de olika författarna bakom Moseböckerna baseras på vad som på engelska kallas ”documentary hypothesis”, exakt vad den modellen heter på svenska vet jag inte. Som vanligt finns nog få detaljer som alla forskare är överens om, men basmodellen med olika författare under lång tid, där nyare material påverkar framställningen av det äldre materialet, torde vara ställt utom varje tvivel.

För att idag tro att Mose skrev de fem Moseböckerna ska man vara grundligt bokstavstroende. Innan jag såg Chris’ självbiografiska serie med animerade små filmer hade jag aldrig hört talas om den uppfattningen. Kanske den faktiskt är vanlig?

Annonser

One thought on “Judendomens polyteistiska rötter

  1. Ping: Varat: Brahman, atman, Dao, ilam, ellu, Elohim | Rebellas andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.